Naučite Android OS programiranje

Naučite Android OS programiranje
Naučite Android OS programiranje

Dosta je vremena prošlo od mog poslednjeg članka. Da li me je obuzelo neko raspoloženje jer se u vazduhu oseća proleće, ili je u pitanju ljubav ili nešto treće pa nikako da sednem da napišem nešto; uglavnom, davno beše.

Dobro, nije bilo baš besposleno što se IT sveta tiče. U medjuvremenu sam uspeo da podignem jedan sajt za grupu Ne reci osam sa Fejsa, uradio igricu za Gasttozza i Pantelu. Pošto mi je malo dosadio Action Script, rešio sam da se vratim modernijim stvarima, koje sam nekada radio, a to je Android OS. Pre nekoliko meseci sam počeo da se bavim time, napravio nekoliko aplikacija i igricu. Došlo vreme da se vratim Androidu. I eto odlične prilike i da se napiše članak koji može nekome da bude od koristi. Cilj mi je da podelim sa Vama sve ono što znam kako bih pomogao da i Vi napravite svoju Android aplikaciju. Kroz nekoliko članaka opisaću sve potrebne korake za razvoj “Hello world” aplikacije.

Pre svega, da bi programirali Android potrebno je da ste upoznati sa Java programskim jezikom i Objektno-orijentisanim konceptom programiranja. Ako ste jedan od onih koji znaju bar osnove ovoga, nastavite dalje sa čitanjem. ;)

U ovom članku ću predstaviti Android, izgled okruženja i šta je sve potrebno da bi se krenulo sa realizacijom aplikacija, a u narednom članku ću i pokazati kako napraviti svoju prvu Android aplikaciju (vrlo uskoro).

Šta je Android?

Android je operativni sistem za mobilne uredjaje, kao što su mobilni telefoni i tableti, koji je razvijen od strane Google kompanije i omogućava programerima da realizuju aplikacije u Java programskom okruženju korišćenjem Android SDK.

Android SDK uključuje debager, biblioteke i emulator. Eclipse 3.2 i noviji podržavaju Android okruženje. Pored toga, možete koristiti i bilo koji tekstualni editor prilikom pisanja XML fajlova, koje nakon toga samo kompajlirate u Eclipse-u.

Ukoliko nemate instaliran, Eclipse  možete skinuti sa oficijalnog sajta, kao i Android SDK.

 

Instaliranje ADT-a (Android Development Tools)

ADT je dodatak za Eclipse koji omogućava lakšu izradu Android aplikacija. Za instalaciju ovog dodatka pratite sledeće korake:

 • U Eclipse izaberite: Help/Install New Software
 • Idite na Add
 • U polju Name upisite, recimo ADT dodatak, a u polju Location stavite sledećo link: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/
 • Nakon toga selektujte Developer Tools i instalirajte ga.
 • Restartujte Eclipse


Podešavanje ADT-a

Da bi konfigurisali ADT dodatak, potrebno je uraditi sledeće:

 • U Eclipse izaberite Window/Preferences
 • U levom delu prozora izaberite Android
 • U polju SDK Location unesite putanju gde se nalazi Android SDK koji ste prethodno skinuli
 • Na samom kraju pritisnite Apply, a zatim i OK.

 

 

Android SDK i AVD Manager

Na kraju potrebno je instalirati odredjene komponente koje omnogućavaju korišćenje emulatora. Kreiranje emulatora (AVD – Android Virtual Device) ide kroz sledeće korake:

 • U Eclipse selektujte Windows/Android SDK and AVD Menager
 • U tabu sa leve strane izaberite Virtual Device i u desnom delu selektujte New.
 • U polju Name unesite neko ime, recimo moj_device, a iz padajućeg menija polja Target izaberite verziju Androida za koju razvijate aplikaciju (preporuka 2.2 ili viša) i nakon toga kliknite Create AVD.

Ukoliko ste uspešno prošli sve ove korake, možete krenuti sa pisanjem vašeg prvog Android programa, o čemu ćemo govoriti u sledećem članku.

Do sledećeg čitanja,

Mirman

18 komentara »

 1. Pingback: » Naučite Android programiranje – prvi program Mirman

 2. Ako neko moze da mi pomogne posto ja sve instaliram kako ide po koracima ali nigde ne mogu da vidim da imam Android SDK i AVD Manager zajedno . Meni su ta dva menagera odvojena i na kraju kada sve instaliram i udjemu u File- New- Project nemam nigde android project .
  Meni pise Android Application project , Android Project from existing code , android sample project i na kraju Android test project.
  Kako da dobijem taj Android Project

  • Milose,

   Nema veze ukoliko su ta dva menadzera odvojena, kod mene je starija verzija Eclipse-a, pa je zato tako.
   Takodje, ima razlike u nazivima; “Android Application project” je ustvari isto sto i “Android project”. Slobodno izaberite tu opciju.

   Pozdrav,
   Mirman

  • Djordje,

   sve zavisi za koju verziju Androida zelis da tvoja aplikacija bude funkcionalna. Sto se mene licno tice, ja imam instalirano sledece: “API 8″ – za verziju 2.2, “Api 15″ – za verziju 4.03, zato sto imam dva uredjaja koji imaju te verzije Androida pa mi je lakse da testiram aplikacije.
   Dakle, chekiraj check box verzije koju zelis, i instaliraj sve pod stavke koje se nalaze u njoj, neces nista pogresiti.

   Pozdrav,
   Mirman

 3. Pingback: Android Programiranje | Apps For Mobile

 4. Pozdrav!
  Treba mi pomoc oko aplikacije,da li imate neki mail,jer ne bih ovde javno da Vam ostavim svoj mail,a ne bih ni da otkrivam ideju za aplikaciju.

 5. Zdravo
  Nikako ne uspevam da kreiram AVD. Problem mi predstavlja, sto u polju TARGET, imam ponudjeno sve osim onoga sto meni treba. Koristim ALCATEL ONE TOUCH X POP, android 4.1.
  HELP ME, PLEASE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>